Profine jača kružno gospodarenje s novim sustavom recikliranja

Puštanjem u rad najsuvremenijeg postrojenja za reciklažu na lokaciji u Pirmasensu, profine Grupa poduzela je još jedan značajan korak prema održivosti, učinkovitosti i cirkularnosti.
 
Sustav, koji od siječnja 2024. radi u 4 smjene, specijaliziran je za preradu isporučenog PVC materijala od starih prozora i podiže reciklažne kapacitete Grupe profine na novu razinu.
 
Objekt je svečano otvoren 1. ožujka 2024. godine u nazočnosti predstavnika regionalne politike i tiska. Dr. Peter Mrosik, vlasnik i CEO u Profineu, naglasio je stratešku orijentaciju tvrtke i povezanu agendu održivosti: „U Profineu održivost počinje na samom početku – sa sirovinama, a naš cilj je savršeni ciklus za visokokvalitetne PVC proizvode. Ovo novo postrojenje za reciklažu stoga je za nas dosljedno ulaganje u budućnost.
Profine jača kružno gospodarenje s novim sustavom recikliranja
Visokokvalitetne reciklirane granule prerađuju se zajedno sa svježim materijalom u prozorske profile.
ODRŽIVI PROCESI
Postrojenje za reciklažu ima impresivan kapacitet od 15.000 tona godišnje, postavljajući nove standarde za tvrtku. Materijal od starih prozora dobiva se od vanjskih reciklera koji ga prethodno sortiraju i grubo čiste. Zatim prolazi kroz višefazni proces čišćenja i filtriranja kako bi se dobile visokokvalitetne granule koje se zajedno sa svježim materijalom prerađuju u prozorske profile.
 
Novi sustav omogućit će Profineu da u budućnosti fleksibilnije koristi reciklirani materijal i još preciznije kontrolira kvalitetu recikliranih sirovina. To koristi i lokaciji Pirmasens i cijeloj međunarodnoj proizvodnoj mreži grupe.
 
Osim toga, ovo strateško ulaganje ne samo da jača stvaranje vrijednosti Grupe Profine u smislu materijalne učinkovitosti i održivosti, već također utvrđuje tvrtku kao pionira s najsuvremenijim sustavom.
 
ODRŽIVI PROJEKTI
Paralelno s otvaranjem novog pogona za reciklažu, Profine je također predstavio revolucionarnu promjenu u svojoj logistici. Konverzija 25 dizel bočnih viličara u 25 električnih bočnih viličara marke Bulmor ne samo da poboljšava fleksibilnost i učinkovitost u internoj logistici, već i značajno smanjuje njihov ekološki otisak. U usporedbi s prethodnom flotnom potrošnjom dizelskog goriva, ušteda CO 2 iznosi više od 700 tona godišnje.
 
Kao dio svoje strategije održivosti, Profine također teži većem korištenju obnovljivih izvora energije i dugoročnoj 100-postotnoj klimatski neutralnosti i energetski samodostatnosti. Tome se također teži kroz brojne projekte na međunarodnim lokacijama grupe, poput velikih fotonaponskih sustava i korištenja drugih održivih izvora energije.
 
STRATEGIJA ODRŽIVOG PROIZVODA
Uz nove tehnologije i procese, dobavljač sustava također se oslanja na povećanu upotrebu recikliranog materijala u svojim proizvodima. Još jedan ekološki plus, jer obrada recikliranog materijala koristi 90 posto manje energije i stoga uzrokuje znatno niže emisije CO 2 u usporedbi s korištenjem konvencionalnog svježeg materijala.
 
Serija profila “Kömmerling ReFrame”, na primjer, sastoji se od sto posto recikliranog PVC-a, dok drugi profili imaju najmanje 55 posto recikliranog sadržaja i stoga ispunjavaju zahtjeve raznih lokalnih uprava.
 
Dr. Peter Mrosik naglašava stratešku važnost pristupa: „Mi u Profineu čvrsto smo uvjereni da održivost igra ključnu ulogu u razvoju održive tvrtke. Sve ove mjere daljnji su temelji naše održive strategije i dosljedni koraci na našem putu prema kružnom stvaranju vrijednosti.”
 
O Profine-u:
Profine GmbH – International Profile Group – vodeći je svjetski proizvođač PVC profila za prozore i vrata, kao i poznati dobavljač sustava za zaštitu privatnosti i PVC ploča. Grupacija isporučuje svoje proizvode u više od 100 zemalja, zastupljena je na 29 lokacija u 23 zemlje sa svojim robnim markama KBE, Kömmerling i TROCAL i stoga je izvrsno pozicionirana na međunarodnoj razini. Profine proizvodi na lokacijama u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Indiji, Italiji, Španjolskoj, Bosni i Hercegovini, Rusiji, Ukrajini, SAD-u i Kini. Grupa tvrtki sa sjedištem u Pirmasensu u pokrajini Rhineland-Pfalz zapošljava preko 3400 ljudi diljem svijeta.